jueves, 10 de febrero de 2011


Manual de Bons usos d’Internet

1.Copies de Segureta

Les copies de seguretat són molt útils per poder recuperar arxius que en san desaparegut del nostre ordenador, poder-los recuperar i seguir treballant. Em de fer copies de seguretat habitualment per així poder tenir protegits els arxius en cas de tenir un virus que ens ho pugui fer malbé.
Els consell que ens dona es fer sempre copies al teu pen draive o llapis de memòria.

2. Robatoris

Per exemple un ordinador portàtil es un objecte de valor i que emmagatzema informació moltes vegades personals, perquè no ens o puguin robar em de personalitzar-lo i posar-hi claus de entrada, tampoc o podem deixar molt a la gent ni ensenyar-ho als espais públics.

3. Usuaris i Contrasenyes
     
 Per poder estar sempre protegit de que et puguin entrar al teu coreu o poder abrigar les teves contrasenyes, em de fer contrasenyes difícils que puguin tenir lletres i números, no em de repetir les mateixes contrasenyes ni els mateixos noms d’usuaris, perquè sinó  hi ah més risc de  que puguin endevinar la nostra contrasenya.
Mai s’ha de dir la teva contrasenya a cap amic, sempre que entris a un ordinador i inicis sessió després em de enrecordar-nos de tancar la sessió. I vigilar de donar les dades personals.    

4. Virus

Com sabem el virus són programes informàtics que ens danyen l’ordinador i ens poden destruir arxius, per això mai em de desactivar el nostre l’antivirus o el  tallafocs, em de actuatualitzar l’antivirus periòdicament. Mai em de obrir arxius enviats per gent desconeguda i vigilar amb les descarregues perquè poden ser perilloses i poden portar virus dintre, aquest cas m’ha passat a mi  al descarregar una cançó em venia amb un virus, per sort m’ho va detectar l’antivirus i ho vaig eliminar.

5. Bateries

 Sempre que em de posar a carregar un portàtil, em de carregar-ho fins el 100% de la seva capacitat i es aconsellable posar el portàtil a carregar durant el seu funciona-me’n sempre el màxim temps possible. 


6. Funda
La funda es una eina que ens  ajuda  a protegir el portàtil, sempre que acabem de fer-ho servir ho em de desar a la funda   però em de tenir en compte que tot i estar a la funda pot patir cops igualment.


7. Actituds i valors del món i la vida digitals

Definició:

Dret d’autor: Drets morals i d’explotació que té l’autor d’una obra literària, artística o científica. En cas que aquesta s’utilitzi, això implicarà un cost o una autorització expressa de l’autor. En el context digital fa referència a música, pel·lícules, imatges i textos publicats a Internet o en un suport digital.

Copyright: El copyright reflecteix la possessió del dret d’explotació i, per tant, només el pot fer constar el titular o cessionari d’aquest dret. Els drets d’explotació
formen part dels drets d’autor. Símbol copyright ©.

Al tema de baixar-nos textos, música, vídeos,…etc, em de vigilar,molt perquè podem incomplir un delicte, per això em de anar amb comte de que ens descarreguem i fer-ho a pagines segures i que estigui permès.

8. Descarregues

A l’hora de baixar-nos coses em de tenir en compte que un cop baixat l’arxiu a l’hora de passar-ho o fem per una xarxa segura o a gent de confiança, em de tenir en compte això perquè poden accedir al nostre ordinador mentre passem aquest arxius.

9. Ciberassetjament

El ciberassetjament es utilitzar l’ordinador mitjança’n xats, el telèfon mòbil, videojocs per riure’t d’una persona. Això o podem veure reflectit a xats,fòrums o converses, també es pot donar el cas en que algú utilitzi les teves dades per accedir a els teus contactes o arxius privats i desada allar insultat, o assetjar algú.
Sempre que et passi això em de guardar les probes per això podem guardar les converses o fer fotos o podem fer un impr pant i així tindrem una imatge de la conversa  que es pot guardar i ser utilitzada com a proba per denunciar aquesta persona.
Sempre que et trobis amb aquesta situació s’ha de comentar als pareso mestres, per que t’aconsellin i poder denunciar-ho.

10. Ciberassetjament a menors

El ciberassetjament a menor es pot fer que el menor acabi malament, podem ser atacats per aquesta gent sinó tenim en compte les nostres fotografies, vídeos que pengem., per això no em d’acceptar cap xantatge, em de tancar la web cam sempre que no la utilitzem, tampoc em de deixar-nos enganyar per cap correu que ens prometin miracles.

11. Missatges ham (Trolling)

El trolling és un terme anglès que defineix el comportament d’aquelles persones que escriuen missatges provocadors a la xarxa, la gent que o fa de manera intencionada i amb una finalitat.
Quant ens passi això em de esborrar aquesta persona de la llista de contactes i mai em de contestar als seus correus o misatges.


12. Griefing

És un terme angles  que defineix a la gent que fa mal o perjudica  un ordenador per mitjà de jocs ne xarxa.

13. Navegació i coreu electrònic

Definicions:

Navegador: Programa informàtic que permet moure’s pels diversos serveis, recursos o conjunts d’informació d’Internet, per un sistema o per una aplicació.

Finestres emergents o Pop ups: Finestra que apareix automàticament a la pantalla, sobrepasada a la finestra activa.

Galetes o cookies: Fitxers amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació d’un internauta que visita una pàgina web, que el
servidor envia al disc dur de l’ordinador de l’internauta mitjançant el navegador.

Tallafoc o firewall: Aquesta mena de programa és el «porter» del teu ordinador: ningú no hi passarà sense el seu permís. T’avisa de possibles programmes que et poden danyar l’ordinador i, a més, et protegeix davant els estafadors que hi vulguin entrar.

Correu electrònic o mail: Aplicació per mitjà de la qual es poden enviar i rebre missatges personalitzats.

Per tal de  que no ens passi res d’això em de llegir tota la informació, no me d’obrir cap correu que no coneguem, si trobem informació perillosa em de cridar als pares o adults, i navegar per webs segures.

14. Missatgeria instantània i xats

Algunes formes de poder-ne comunicar com el Messenger, són molt útils però poden donar problemes, mai en d’agregar cap persona sense coneixeu-la perquè pot donar-nos problemes. Mai em de deixar que ens insultin,s’ha d’aturar i no repetir la situació i no deixar que les xarxes socials ocupin el temps d’oci.  

15. Xarxes socials

Les xarxes socials poden ser molt útils per conèixer amics, però podem portar greus problemes per a tu, mai em d’acceptar amistats desconegudes, no em de publicar cap informació que pugin agafar i utilitzar en contra nostre,  em de fer servir contrasenyes difícils i fer servir “nicks”  no tothom es el teu amic a Internet per això no quedis amb ningú que no coneguis.

Conclusió:
Internet és un lloc on podem trobar molta informació, podem fer amics, i podem donar-li usos diversos. Però em de vigilar molt el tema amics que no coneixes, també el tema de virus que poden fer mal el teu ordinador, em de saber com protegir-nos del agents que poden fer-nos mal a nosaltres i a l’ordinador.